Ehdimmekö koskaan edes miettiä, miksi ja minne?

Astelet kirjastoon ja istahdat koneen ääreen. Avaat hakuohjelman ja kirjoitat teoksen nimen kohdalle ”kiire”. Eteesi lävähtää järjetön määrä teoksia, joiden nimessä kyseinen sana esiintyy. On oppaita kiireettömään elämään, ohjeita ajanhallintaan ja keittokirjoja, jotka sisältävät reseptejä kiireiseen arkeen. Mihin meillä on kiire?





Kuvan kirjat: Heiskanen P, Salminen J. Taltuta kiire. Talentum Oyj 2009. Jääskeläinen, J. Aikaa enemmän – kiirettä vähemmän. TJS opintokeskus 2005. Linder, J. Kiireetön keittiö. Atena 2008.
”Aikaa enemmän – kiirettä vähemmän” kirjassa listataan ajankäytön hallintaan auttavat seitsemän keskeistä periaatetta. Tärkeysjärjestys, ennakointi, varaaminen, niputtaminen, investointi, tee se nyt ja kerralla valmiiksi – nolla virhettä.  Kirjan mukaan kiireellä on useita syitä, joita ovat muun muassa ylikuormitus, vaikeus sanoa ei, täydellisyyden tavoittelu, kiireen arvostaminen ja ajankäytön arvioinnin epäonnistuminen.
Meidän täytyy siis asettaa asiat tärkeysjärjestykseen. Täytyy osata ennakoida ja arvioida ajankäyttöään. Täytyy niputtaa, investoida ja tehdä asiat nyt. On joskus osattava sanoa ei ja saada kaikki kerralla valmiiksi - ilman virheitä. Emme saa tavoitella kuitenkaan täydellisyyttä (mutta virheiden määrän tulee kuitenkin olla nolla), emme saa ylikuormittua, emmekä saa arvostaa kiirettä, sitä välttelemme tappiin asti.
Piece of cake.

”Taltuta kiire” kirjassa todetaan, että hissifirmojen edustajat maailmalla ovat todenneet, että kaikkein kulunein nappula hisseissä on juurikin se, jolla ovet saadaan nopeammin kiinni.  Tämä kertoo siitä, millainen on meininki yhteiskunnassa nykyään. 



On todettu, että kiireen tunne vahvistuu suggestion kautta. Mitä enemmän puhumme ja ajattelemme kiirettä, sitä vahvemmaksi tunne käy. Jos kiireen tunnetta toistaa itselleen jatkuvasti, se lopulta muuttuu todellisuudeksi.
Ja samaa pätee todennäköisesti myös opiskeluun.  Jos ajattelet, että tenttiin lukemisen kanssa tulee kauhea kiire ja aika loppuu kesken, se tapahtuu varmasti. Jos ajattelet, että ehdit lukea, tartut kirjaan ja luet, ehdit paljon suuremmalla todennäköisyydellä. Vaikka sinulle olisi kalenteri täynnä merkintöjä; tapaamisia, kokouksia, luentoja, tenttejä, esseen palautuksia, treenejä, yhdet bileet, kaverin tuparit ja kummilapsen synttärikestit, niiden määrää ja niihin kuluvaa aikaa on turha miettiä liian kauaa. Tärkeintä on ottaa asia kerrallaan hoidettavakseen, hoitaa se pois alta ja siirtyä seuraavaan. Asiat tärkeysjärjestykseen ja TEE SE NYT!


 Ja välillä kannattaa myös pysähtyä miettimään sitä, että kun kiirehdimme tänne ja sinne, ehdimmekö koskaan miettiä, miksi ja minne?


Riikka Koskinen


Taltuta kiire –kirjan esipuhe ja johdanto osat (joita on käytetty myös lähteenä) ovat luettavissa osoitteessa: http://www.talentumshop.fi/webshopdata/prod/foreword/978-952-14-1436-7.pdf


1 kommentti:

  1. Tässähän ihan lähti ajatus rullaamaan että mitä sitä voisi tehdä saadakseen rennomman elämän :) Kiitos Riikka!

    VastaaPoista